2010. április 15., csütörtök

20. Európai Kulturális Napok, Karlsruhe

20. Európai Kulturális Napok, Karlsruhe
„Budapest/Pécs - Korszakok és világok között“
2010. április 17 - május 8.

A Karlsruhei Európai Kulturális Napok 2010-ben immár 20. alkalommal kerül megrendezésre. A fesztivál célja kezdetektől a határokon átívelő kulturális csere támogatása, idei fókuszában Budapest, Magyarország fővárosa és Pécs, Európa Kulturális Fővárosa áll. A fesztivált ünnepi keretek között 2010. április 17-én a Magyar Állami Operaház vendégjátéka nyitja meg a karlsruhe-i Badeni Tartományi Színházban.

„Korszakok és világok között“
Piros és zöld erőspaprika az átvágott szögesdrótok között, a motívum felett pedig a rendezvény címe: „Korszakok és világok között Budapest + Pécs“ – így néz ki a karlsruhei Európai Kulturális Napok plakátja. A fesztivál ily módon is igyekszik felhívni a figyelmet: Magyarország nem csupán az erőspaprika, a puszta és a lovak országa, hanem az az ország, mely 1956-ban az egész világ figyelmét magára vonta, mely 1989-ben megtette az első lépést a vasfüggöny lebontása érdekében, és mely kultúrájával folyamatosan jelen van Európában, miközben nyelvi és történelmi adottságai következtében sokszor korszakok és világok között találja magát.

A 20. Karlsruhei Európai Napok erre a köztes állapotra mutat rá, teljesítve ezáltal a rendezvénysorozat egyik fő küldetését: a kulturális sokszínűség, Európa változatos kulturális identitásának bemutatását. Karlsruhe Város Önkormányzata, a karlsruhei Badeni Tartományi Színház, együttműködő partnereivel, kulturális intézményekkel és egyéb városi kulturális szereplőkkel közösen a fesztivál három hete alatt több mint 50 program segítségével nyújt betekintést Budapest, a magyar főváros és Pécs, 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa aktuális művészeti és kulturális életébe.

A Stuttgarti Magyar Intézet 7 különböző rendezvénnyel reprezentálja a magyar és ezen belül Pécs Európa Kulturális Fővárosa művészetét és kultúráját a Karlsruhei Európai Kulturális Napok keretében.

A rendezvénysorozat teljes programja, valamint további információ a fesztivál hivatalos honlapján olvasható: www.europaeische-kulturtage.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése